A ginseng vagy növénytani nevén Panax, évelő növény és vastag gyökerét használjuk fel étkezési célokra, így tea készítésre is.
A ginseng eredetileg Mandzsúriából származik és már több mint 5000 éve használják egészségvédő és energiafokozó hatása miatt. Mind Japánban, és Koreában, mind Kínában nagy erőt tulajdonítanak a ginseng teának. Hiszik, hogy rendszeres fogyasztása a hosszú élet forrása.
A ginseng gyökeret frissen, vagy szárítva használják fel. Elérhető frissen, egészben, szeletelve,szárítva-porítva, teafilterben, és még számos formában. A leginkább megbecsült fajták a fehér és a vörös ginseng. Mindkét fajta növény 6 évig fejlődik, mire a gyökér eléri a fogyasztható állapotot. A kettő közötti különbség a feldolgozásukban van. A fehér ginsenget hámozzák és napon szárítják, míg a vöröset hámozatlanul párolják, amíg vörösesbarna nem lesz, és csak ezután szárítják.
Bár a ginsenget régóta kiváló gyógymódnak tartja a népi gyógyászat sok mindenre, azért a mai modern kutatókban számos kérdés, kétkedés van a növény hatásosságát illetően. A kutatások, és tanulmányok azonban sem ellene, sem mellette nem tudnak elég meggyőző adatot felsorakoztatni. Ennek ellenére sok ember esküszik a ginseng kiváló élettani hatásaira, melyeket a pozitív tapasztalatok erősítenek évszázadról-évszázadra.
Ezen tapasztalatok alapján a ginseng:
- étvágyserkentő
- segíti az emésztést
- energiával tölt fel
- megfiatalít
- segít legyőzni a fáradtságot, agy működést serkentő
- támogatja az immunrendszert
- jó vágykeltő, vágyfokozó (igazi afrodiziákum)
- javítja, enyhíti az ízületi gyulladást, vagy az asztmát
- jótékonyan befolyásolja a vércukor szintet
- csökkenti a rák kialakulásának kockázatát
- enyhíti a Crohn-szindróma negatív hatásait
- csökkenti a koleszterin szintet
- fejfájás csillapító
- jó gyomorfekélyre, és hasmenésre
- javítja a vérkeringést, anyagcserét, a szervezet oxigén ellátását
- csökkenti a stresszt a szervezetben, és növeli a boldogságérzetet.
A ginseng tea fogyasztása, elkészítése:
Kúraszerűen ajánlott fogyasztani. A kúra ideje 4-6 hét legyen, ne több, és utána ajánlott legalább 1 hónap szünetet hagyni. Élénkítő tulajdonsága miatt inkább a nap első felében fogyasszuk, napi 1-2 csészével. Egy csésze ginseng tea elkészítéséhez 2-3 gramm ginseng szükséges (ez kb. 5-8 vékony szeletnek felel meg, vagy 1 teáskanálnyi ginseng pornak), vagy 1 teafilter. Csak öntsük le forrásban lévő vízzel, és hagyjuk állni 4-5 percig. Minél tovább hagyjuk állni, annál erősebb lesz az íze és a hatása is. Alapvetően kicsit kesernyés az íze. Aki nem szeretné önmagában inni, az hozzáadhatja más teákhoz is.
Tipp! A ginsenget nem csak teába, hanem sütéshez-főzéshez is gyakran használják. Például igen különleges tyúkhúsleves készíthető vele. Tegyünk egy darab ginseng gyökeret (vagy pár szeletet) a frissen feltett húslevesbe, és hagyjuk együtt főni, párolódni a hússal. A ginseng szép puhára fog főni, amit aztán akár a levesben akár külön tálalva el lehet fogyasztani.
Ellenjavallat: Akut influenza, megfázás, láz esetén ne alkalmazzuk, de a későbbi felépülés szakaszában már lehet! Cukorbetegek konzultáljanak orvosukkal a fogyásztást illetően! A terhesség első három hónapjában és szoptatás alatt nem ajánlott a fogyasztása! Tartós, vagy túlzott mértékű fogyasztása senkinek sem ajánlott!
Webáruházunkban most AKCIÓSAN megvásárolható:
DR.CHEN GINSENG ÉS ZÖLDTEA KEVERÉK FILTERES 20 filter
A ginsenggyökér legalább 5 éven át szívja magába és raktározza el a Föld energiáját, hogy majd fogyasztójának átadja azt. A távol-keleti gyógyászat szerint 30 éves kor után fokozatosan gyengül szervezetünk. Ennek ellensúlyozására jó szolgálatot tesz a természet végtelen patikájából a ginseng.