Gyógyító olajok
A növényi olajok nem csak konyhai alkalmazásra, sütésre-főzésre használhatók. Sokuknak - ha hozzáértő módon vetjük be - különös gyógyhatása is van, például rák, reuma, depresszió vagy női bajok esetében. Cikkünkből megtudhatja, hogy mely összetevők teszik az olajokat oly fontossá az étkezésünkben és az egészségünk megőrzésében, valamint mely hatások tüntetik ki a 18 legértékesebb olajat.
TIPP: csak hidegen sajtolt olajakat használjunk, mert ezek tartalmaznak megfelelő mennyiségben többszörösen telítetlen zsírsavakat!
A tudomány néhány éve az esszenciális zsírsavak egészségmegőrző értéke mellett azok terápiás felhasználhatóságára is felfigyelt.
Felfedezték, hogy a gamma-linolensavak háromszoros koncentrációban találhatók a borágóolajában, amely mintegy 40% linolsavat és 27% gamma-linolensavat tartalmaz. A természetben ezenkívül a gamma-linolensavak ilyen arányban csak az anyatejben fordulnak elő. (Újabb kutatások a kenderolajban, a feketekömény-olajban és más olajokban is kimutattak gamma-linolensavakat.)
TUDTA-E? A többszörösen telítetlen zsírsavak a sejt legfontosabb alkotóelemei közé tartoznak. Különösen a sejtmembránok számára fontosak és a sejt légzésében játszanak nagy szerepet.
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavak, illetve a gamma-linolensavak (GLA) képezik a prostaglandinok előanyagát (l. később), és ezek a zsírban oldódó vitaminok hordozói. Befolyásolják a vérkeringést, a bőr állagát, az immunrendszert és számos anyagcsere-folyamatot is.
Az egyoldalú táplálkozás, a túl sok telített zsír fogyasztása, a nikotin- és alkoholfogyasztás, vagy bizonyos anyagcsere-betegségek csökkentik a szervezetben az omega-zsírsavak szintjét. Ilyen esetekben tehát ezeket mindenképp ajánlatos pótolni!
Balzsam az immunrendszer számára
Napi 20-30 gramm hidegen elfogyasztott, esszenciális zsírsavakat tartalmazó növényi olaj bevitelével jelentősen hozzájárulhatunk az immunrendszer egyensúlyának fenntartásához. Ezzel egyidejűleg a sejtek antioxidáns-tartalma is megnő, ami megakadályozza az idő előtti öregedést.
A sejtmembránok is ellenállóbbak lesznek a "támadásokkal" szemben, amelyeket nem csak a helytelen táplálkozás mér a testünkre, hanem a szmog és más hasonló negatív környezeti tényezők is. A többszörösen telítetlen zsírsavak alkalmazása nem csak a rák esetében, hanem más civilizácós betegség kezelésében is hasznos.
Így például: reuma, májpanaszok, gyomor-bél betegségek, sőt tuberkulózis esetén is jótékony hatást fejtenek ki. Ráadásul csökkentik a vér koleszterinszintjét, szemben a telített zsírsavakkal, melyek megnövelik azt.
A neurodermitisz esetében valószínűsíthető, hogy a gamma-linolensavak képzésében valamilyen rendellenesség áll fenn, mivel az ezért felelős enzim nem működik megfelelően. Nem csoda hát, hogy a gamma-linolensavak nagyon kedvező hatást fejtenek ki neurodermitiszes betegeknél.
A többszörösen telítetlen zsírsavak olyan biológiai folyamatokat indítanak el, amelyeket apró részleteiben még ma sem tudunk megmagyarázni. Annyi biztos, hogy a cukor, fehérje és zsír elégetésekor a sejtek laboratóriuma és a máj közötti összehangolt munkában a többszörösen telítetlen zsírsavak fontos szerepet játszanak. A májsejtek funkciózavaránál és az epepanaszoknál is sokat ígérő a többszörösen telítetlen zsírsavak bevetése, mert megnövelik az epekiválasztást.
ÉRDEKES! Ugyancsak nagyon pozitív terápiás hatást értek el hiperkinetikus szindrómás betegeknél is. A beteg által fogyasztott élelmiszerek foszfáttartalmának csökkentése és megfelelő pszichoterápia mellett elrendelt gamma-linolensavdús diéta figyelemre méltó sikert hozott.
Számos tudományos értekezés számolt be a szklerózis multiplex gamma-linolensavas kezeléssel elért első pozitív eredményeiről is.
A napraforgóolaj "szürcsölésével" elért, hihetetlenül hangzó pozitív eredményekről már régebbi számainkban is beszámoltunk. A reggelente elvégzett olajos szájöblítés nemcsak a szájüregi képleteket ápolja, hanem elősegíti a salaktalanítást is.
Gyógyító olajok és azok hatásai
BOGÁNCSOLAJ
75-80%-ban, tehát igen magas arányban tartalmaz többszörösen telítetlen linolsavakat. Linolsavtartalmát tekintve túlszárnyal minden más olajat.
BORÁGÓOLAJ
A gamma-linolensavak legmagasabb koncentrációban a borágóolajban találhatóak. Különösen jó hatást értek el vele nőknél a változókorral járó hormonális eredetűdepresszió, valamint a premenstruációs szindróma kezelésénél.
BÚZACSÍRA-OLAJ
Magas E-vitamin-tartalma miatt diétaolajnak tekintik. 100 gramm búzacsíra-olaj mintegy150 milligramm alfa-tocoferolt (E-vitamin) tartalmaz. Az E-vitamin javítja a véráramlást, a szervek, izmok, szövetek anyagcseréjét, nagyobb teljesítőképességet és vitalitást kölcsönöz. A szívet és a vérkeringést megvédi a túlterhelés okozta károsodásoktól. Az E-vitamin féken tartja az idő előtti öregedési folyamatokat is. Bőrünk is profitál belőle: karbantartja a kötőszöveteket, a bőr sima és rugalmas lesz tőle, valamint serkenti a sejtek megújulását.
KUKORICACSÍRA-OLAJ
A csíra mintegy 35%-ban tartalmaz olajat, amelynek 30%-a egyszeresen, 56%-a pedig többszörösen telítetlen zsírsav. A kukoricacsíra-olaj foszfátban (lecitin), E-vitaminban és más táplálkozásfiziológiailag fontos hatású anyagban is nagyon gazdag.
Forrás: ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(9):13-15 Celsus Kft.
SOLIO HIDEGEN SAJTOLT KUKORICACSIRA OLAJ 200 ml

Kellemes ízű, aromájú, széles körben kedvelt és használt étolaj. Zsírsavösszetétele táplálkozás-biológiai szempontból előnyös: esszenciális zsírsavtartalma 50-60%, s ehhez biológiailag értékes sajátságú „minor” vegyületei (szterinek és tokoferolok) jelentősen hozzájárulnak.
Itt tudod megrendelni:
http://bio-csillag.hu/olajok/1249-ataisz-extraszz-lenmagetolaj-200ml.html