A szőlőmagról először Dr. Szentgyörgyi Albert állapította meg, hogy az egészségre gyakorolt hatása roppant kedvező még 1936-ban. Vizsgálatai később igazolták, hogy a szőlőmag tartalmazza a legtöbb antioxidánst. Egész pontosan 18x erősebb a C-vitaminnál és 50x erősebb az E-vitaminnál.
A szőlőmag feldolgozása után általában különböző finomságú őrleményként, vagy hidegen sajtolt olaj formájában kerül fogyasztásra. A magban rejlő antioxidánsok jó eséllyel szállnak harcba a különböző daganatos betegségek ellen, de egészség megőrzés szempontjából is nagyon fontos, mert rendkívül jó hatása van az immunrendszerre. A szőlőmag készítmények fogyasztói általános egészség és közérzet javulásról számolnak be, már egy hónap után.
Mi az az antioxidáns?
Egyszerűsítve: az antioxidánsok távolítják el a szervezetből azokat a szabad gyököket, amik felhalmozódása esetén különböző betegségek alakulnak, alakulhatnak ki.
Szabad gyökök mindenképpen keletkeznek az emberi szervezetben, azonban nem mindegy, hogy mennyi. Számos esetben mi magunk vagyunk felelősek a szabd gyökök ugrás szerű termelődéséért. Rendszertelen és egészségtelen táplálkozás, nem megfelelő mennyiségű és minőségű pihenés, káros szokások…
A szőlőmag hatásai az emberi szervezetre
A szőlőmagban rejlő hatóanyagok – polifenolok – gátolják az öregedés folyamatait, az erek falát rugalmassá teszik. Védi az érrendszert a meszesedéstől, így csökkenti a trombózisveszélyt is. A látás javításban is nagy szerepet játszik. Serkenti a kötőszövetek tartalmának megújulását. Jótékonyan befolyásolja a vér koleszterinszintjét, megelőzi a szívbetegségek kialakulását, csökkenti a szívinfarktus kialakulásának esélyét.
Erősen antioxidáns hatású, így védi a sejtek genetikai anyagát a károsodások ellen, jó eséllyel előzve meg ezzel a rák kialakulását. Gyulladás gátló hatása sem elhanyagolható, valamint erősíti a szervezetet a stressz ellen.
A szőlőmagban található antioxidánsok képesek átjutni a véragy gáton, így megóvják az agy sejtjeit a káros szabad gyököktől. Megvédi a várzsírokat az oxidálástól, védve ezzel a meszesedéstől. Jótékony hatása van az ízületekre.
A szőlőmag összességében nagyon jó immunrendszer erősítő, így számos szezonális betegség – influenza, vírusos felső-légúti gyulladások – megelőzhetőek vele.
Az allergiások is örülhetek
A szőlőmag készítmények rendszeres fogyasztása csökkenti a kellemetlen allergiás reakciókat, egyes esetekben meg is szűnteti azokat.
A kozmetikai ipar is előszeretettel használja
Mivel a szőlőmag hatóanyagai öregedést gátló hatásúak is, így sok kozmetikai cég már alkalmazza termékeiben. Bőrön alkalmazva ránctalanító és simító hatású. Rugalmassá teszi a bőrt, mert stabilizálja a kollagént és az elasztint.
A szőlőmag jótékony hatását már 1936-ban igazolták, vajon miért csak mostanában hallunk róla?
Webáruházunkban megtalálható termékek:
GRAPOILA SZŐLŐMAGOLAJ 250 ml
A szőlőmagolaj rendkívül gazdag bioaktív, antioxidáns anyagokban és bioflavionokban.
Antioxidáns tartalmú és ezáltal segít megvédeni a szervezetet a szabadgyökök káros, oxidatív hatásától és a korai sejtöregedéstől. Sejtfiatalító hatású, magas linolénsav-tartalmú olaj.