http://www.bio-csillag.hu

HTML

http://www.bio-csillag.hu

BiocsillaG Bioblog

Webáruházunk itt próbál hasznos információkat, tippeket adni kedves vásárlóink és mindenki számára az egészséges életmóddal kapcsolatban. Megmutatni hogy mennyi lehetőséget is rejtenek a bio- és természetes összetételű termékek. http://www.bio-csillag.hu

Friss topikok

  • mollymook: Nem trollkodom, de a gyógynövények, hiába itt a reklám a lényeg (ld. áru a cucc alján képpel) nem ... (2013.03.28. 15:55) Ginseng hatása
  • egy_vélemény: Természetesen abból adódik a szódabika hátránya, hogy nagyobb mennyiség kell belőle ugyanolyan hat... (2013.02.05. 12:08) A szódabikarbóna jótékony hatásai!

A csalán jótékony hatásai!

2013.02.06. 12:41 BiocsillaG

 CSALÁN 


A csalánfélék családjába tartozik. Évelő növény, az ország egész területén megtalálható, nyirkos helyeken, lombos erdők aljnövényzetén, árkok mentén, elhanyagolt kertekben, de ma már egyre több kertben tudatosan tartják meg a kinőtt növényeket.

Az egész növény csalánszőrökkel borított. Pelyhes, puha látványt nyújtanak ezek a szőrök, de valójában üreges tűk, melyek a növény által termelt méreganyagot juttatnak az ember bőre alá. Hozzáérve égető, viszkető érzést okoz.

Gyógyító hatásai:

csalán növ.jpg

Méregtelenítés:  
A nagy csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért használják tisztító kúrához, böjtökhöz. 
A leveléből teát készítenek, mely feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, eltávolítja a szervezetből a mérgeket. A vesét fokozatosabb vízkiválasztásra készteti. Tisztítja a vizeletkiválasztó rendszert, s fokozza a szervezet védekező erejét.
A vesekő és hólyagkő képződésre hajlamosaknak különösen ajánlott rendszeresen fogyasztani csalánteát, mert segítségével a homok még időben kiválasztódik. Tisztító hatása érvényesül a gyomor- és bélhurut esetén is.

Teája élénkítő hatású, sok vitamint és ásványi anyagot (pl. vasat) tartalmaz.
Akár fél évig is fogyasztható teája, de az ajánlott napi mennyiséget nem szabad átlépni. 
Ajánlott napi mennyiség 3-5 csészényi (1,5 dl) (8-12g)  
Ha átlépjük ezt a mennyiséget, allergiás tünetek jelentkezhetnek (gyomorpanaszok, bőrégés, vizeletpangás) Erős túladagolás esetén nagyon ritkán fulladásos reakciót is kiválthat.

Vizelethajtó hatása miatt tartós fogyasztása a szervezet káliumkészletét kimeríti, ezért rendszeres fogyasztásakor gondoskodjunk a kálium pótlásáról.


csalán.jpg
Fontos
A csalántea nem alkalmas szívelégtelenség következtében kialakult ödéma elmulasztására.
Várandósok óvatosan alkalmazzák, mert méh összehúzódásokat okozhat.
Gyógyszerként nagyobb mennyiségben ne használjuk diabétesz terápiában, magas, illetve alacsony vérnyomás esetében, de az ajánlott dózisú alkalmazás előtt is szükséges egyeztetni a kezelőorvossal. Vérvizelés, vagy akut vizelet retenció esetén mindenképpen keressük fel az orvosunkat.


Izületi bántalmak: 
Vizelethajtó, emésztést serkentő és keringést javító anyagai csökkentik a vér hangyasavszintjét, ezért teája hatékonyan alkalmazható köszvény, izületi gyulladások, ill. reumatikus megbetegedések kezelésére.

Urtikáció:

A reumás testrészek megcsapkodása csalánnal. Ősi gyógymód, mely különösen isiász és lumbágó esetén hatásos. Órákon át melegérzést okoz. Ilyenkor a bőr erősen kipirul és megduzzad. Ekkor a bőrszövet sok vért kap, így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások, gyulladások belülről szüntethetők meg. 
Fontos, hogy a ?csalánozás? után ne érje hideg víz a bőrt, mert a melegérzet égésbe megy át.

Allergia:
Vértisztító hatása miatt enyhíti az allergiás tüneteket (ekcémát, szénanáthát, asztmát, csalánkiütéseket).

Bőrbetegségek: 
Eltünteti a pattanásokat, és egyes bőrbetegségek esetén is hatásos (pl.: övsömör, ekcéma). Csökkenti a premenstruációs tüneteket, mivel csökkentik a szervezet folyadék visszatartását.

Szépségápolás:
-    Fiatal levelei összehúzó hatása miatt arcgőzölésre ajánlott.
-    A belőle készült krém bőrtisztító hatású, zsíros bőrre különösen jó hatással van.
-    Levelei üdévé teszi a leheletet. 
-    Serkenti a fejbőr vérellátását, erősíti a hajhagymákat. Gyorsabban nő a haj és szép fényű lesz.

Gyökere:
Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású. Csökkenti a koleszterin szintet, enyhíti a prosztata jóindulatú megnagyobbodásának tüneteit.

A népi orvoslás a teáját ajánlja még köhögéscsillapításra, fájós torokra, hurutos állapotok megszüntetésére, magas vérnyomás csökkentésére, külsőleg aranyeres bántalmakra, ülőfürdőként. 
Magas A és C-vitamin tartalma. Antioxidánsokat, szelént tartalmaz. Serkenti a hormontermelést.
Kedvező hatással van a hasnyálmirigyre, így a vércukorszint is csökken.

Vérzéscsillapítás:
A felső hajtásokat leszedve, műanyag zacskóba téve pépesítjük (tiszta kővel, vagy kalapáccsal).  A pépet ruhára tesszük és ráhelyezzük a vérző sebre. A vérzésnek perceke belül el kell állnia.

Fájdalomcsillapítás:
Ha fáj a vénás végtag az előbb leírt eljárással enyhíthető a fájdalom. A csalánlé-borogatás is ezt a célt szolgálja.
Mind a pépes, mind a csalánléből készült borogatás csillapítja az ütéssel járó fájdalmakat. Borogathatjuk az ütés után megdagadt testrészeket.


Hajmosás:
Egy öt literes edényben 4-5 maréknyi friss vagy szárított csalánra hideg vizet öntünk, majd lassú tűzön forrásig melegítjük. Ezután 5 percig állni hagyjuk. Ha gyökeret használunk, jó maréknyit áztassuk hideg vízbe egy éjszakán át, másnap forraljuk fél, és 10 percig hagyjuk állni. A fejmosáshoz ilyenkor natur szappant használjunk.

Érdemes Webáruházunkban körülnézni, mivel rengeteg csalán tartalmú termékünk meglelhető.

Néhány termék ajánlatunkból:

 

JUVAPHARMA CSALÁNLEVÉL TEA 40 g

Ára: 128,.-Ft.

 juvapharma-csalanlevel-tea-40-g.jpg

Itt lehet megrendelni:

http://bio-csillag.hu/gyogynovenyek/2944-juvapharma-csalanlevel-tea-40-g.html

DR.CHEN CSALÁNLEVÉL TEA+CSALÁN KAPSZULA 20+20 db

Ára: 724.-Ft.

drchen-csalanlevel-teacsalan-kapszula-2020-db.jpg

Itt lehet megrendelni:

http://bio-csillag.hu/gyogyteak/9845-drchen-csalanlevel-teacsalan-kapszula-2020-db.html

VARGA CSALÁNCSEPPEK HAJÁPOLÓ KIVONAT 50ml

VARGA CSALÁNCSEPPEK HAJÁPOLÓ KIVONAT 50ml

Természetes hatóanyagai táplálják a fejbőrt, fokozzák a vérkeringését, helyreállítják a faggyúmirigyek működését, megerősítik, és selymesen csillogóvá teszik a hajat. 

2 063 Ft áfával

Itt lehet megrendelni:

http://bio-csillag.hu/hajapolas/1388-varga-csalancseppek-hajapolo-kivonat-50ml.html

MAMA DROG CSALÁNGYÖKÉR 50 g

MAMA DROG CSALÁNGYÖKÉR 50 g

A csalán gyökérzetét béta-szitoszterin-tartalma miatt a prosztata jóindulatú daganatának kezelésére alkalmazzák, növeli a vizelet mennyiségét, csökkenti a prosztata térfogatát. Főzetét külsőleg hajhullás és korpásodás ellen használják, vagy reuma elleni fürdővizet készítenek vele.

195 Ft áfával

Itt lehet megrendelni: 

http://bio-csillag.hu/gyogynovenyek/2670-mama-drog-csalangyoker-50-g.html

Szólj hozzá!

http://www.bio-csillag.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://biocsillag.blog.hu/api/trackback/id/tr895065347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása